Πώς και γιατί έγιναν τα Αγγλικά επίσημη γλώσσα

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020
Πώς και γιατί έγιναν τα Αγγλικά επίσημη γλώσσα

Η κυριαρχία της αγγλικής γλώσσας παγκοσμίως είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Ομιλείται από περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως, ανεξαρτήτως επιπέδου, ενώ υπολογίζεται ότι έως το 2050 όλοι θα γνωρίζουν αγγλικά. Είναι μία από τις 6 επίσημες γλώσσες του Ο.Η.Ε, μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μοναδική επίσημη γλώσσα της Κοινοπολιτείας των Εθνών, επίσημη γλώσσα πολλών διεθνών οργανισμών. Μάλιστα στην Ε.Ε κατέχει την πρώτη θέση ως ξένη γλώσσα και τη δεύτερη θέση ως μητρική γλώσσα. Η κυριαρχία της ως διεθνής γλώσσα αποδεικνύεται και από τη χρήση της στις επιχειρήσεις, την πολιτική, τη διπλωματία, την επικοινωνία, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την ψυχαγωγία, την τεχνολογία και οπουδήποτε αλλού μπορεί κάποιος να φανταστεί. Πώς και γιατί όμως έγιναν τα Αγγλικά επίσημη γλώσσα παγκοσμίως;

 

Η ιστορία

Σε γενικές γραμμές η κυριαρχία των Αγγλικών οφείλεται αρχικά στην εξάπλωση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και αργότερα στην ανάδειξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ως υπερδύναμη.

Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προκάλεσε την συνειδητοποίηση από το ευρύ κοινό ότι η γλώσσα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο προπαγάνδας. Έτσι, αρχικά η Βρετανία και στη συνέχεια οι Η.Π.Α, μετέτρεψαν τα αγγλικά σε κυρίαρχη γλώσσα μέσω ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Ο άνθρωπος που οραματίστηκε το σχέδιο αυτό ήταν ο ευφυέστατος Αυστραλός Ρεξ Λίπερ, ο οποίος το 1916 προσελήφθη στο Υπουργείο Πληροφοριών. Ο Λίπερ ίσως ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που αντιλήφθηκε ότι η άνοδος του Μουσολίνι και του Χίτλερ θα επέφεραν καθοδηγούμενη και φασιστική πληροφόρηση και θα προωθούσαν το όραμά τους για μια παγκόσμια κυριαρχία της γερμανικής γλώσσας . Για το λόγο αυτό ο Λίπερ συνέλαβε και εκπόνησε το σχέδιο για τον «αγγλικό τρόπο απάντησης στον εχθρό».

Το 1934 ιδρύθηκε το «Βρετανικό Συμβούλιο για τις σχέσεις με τις άλλες χώρες», ένας πολιτιστικός οργανισμός που σκοπό είχε αφενός την εξάπλωση των βρετανικών αρχών, ιδεών και ηθών και αφετέρου την προώθηση της εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας με πειθώ και όχι με προπαγάνδα. Έτσι τα πρώτα γραφεία ξεκίνησαν να λειτουργούν σε περιοχές στρατηγικής σημασίας όπως η Μέση Ανατολή, όπου το Σουέζ αποτελούσε το πέρασμα για τις αποικίες στην Ασία. Το Βρετανικό Συμβούλιο, αν και ανεξάρτητος οργανισμός, χρηματοδοτούνταν από το κράτος και είχε λειτουργούσε, μεταξύ άλλων, και ως μέσο διδασκαλίας των αγγλικών. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τα αγγλικά ήταν η γλώσσα των νικητών και χιλιάδες νέοι είχαν έρθει σε επαφή με αυτή.

Τόσο οι Βρετανικές όσο και οι Αμερικανικές κυβερνήσεις χρηματοδότησαν την ίδρυση πανεπιστημίων παγκοσμίως και ως εκ τούτου τη δεκαετία του 1960, περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μιλούσαν ήδη Αγγλικά. Τα επόμενα χρόνια βέβαια η Βρετανία είχε χάσει τόσο τον πολιτικό όσο και τον οικονομικό έλεγχο και προσπάθησε να κυριαρχήσει στη «σκέψη» επιβάλλοντας τα αγγλικά.

 

Γιατί τα αγγλικά έγιναν επίσημη γλώσσα

Η αγγλική γλώσσα έγινε επίσημη γλώσσα παγκοσμίως για πολλούς λόγους και εξαιτίας όσων αναφέρθηκαν παραπάνω. Άλλοι λόγοι εξάπλωσης των Αγγλικών έχουν να κάνουν τόσο με την ιστορία όσο και με τη φύση και την δομή της γλώσσας. Σε ότι αφορά την ιστορία, ο Fennel κατατάσσει την κυριαρχία των Αγγλικών σε 4 φάσεις, τις Βρετανικές αποικίες από τον 17ο έως τον 20ο αιώνα, την ηγετική θέση της Βρετανίας στη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης τον 18ο και 19ο αιώνα, την οικονομική, πολιτική και τεχνολογική υπεροχή των Η.Π.Α. Η δομή και η γραμματική των αγγλικών επίσης βοήθησαν στην ανάδειξη της γλώσσας ως επίσημης. Τα αγγλικά θεωρούνται γενικώς εύκολη γλώσσα στην εκμάθηση και τη διδασκαλία σε σχέση με άλλες γλώσσες, είναι απλή, στρωτή και εύπλαστη γλώσσα, είναι πρακτική και επίσης μπορεί να ενσωματώνει εύκολα λέξεις από άλλες γλώσσες.

 

Τα Αγγλικά λοιπόν είναι η κυρίαρχη γλώσσα του κόσμου και θα συνεχίσει να είναι παρά την άνοδο και άλλων γλωσσών. Η φύση, η δομή και η γραμματική τους διευκολύνουν την εκμάθηση και τη διδασκαλία τους ενώ η ευρεία χρήση τους σε κάθε φάσμα της ζωής και της καθημερινότητάς μας ίσως επαληθεύει τις προβλέψεις των ειδικών ότι σε 30 χρόνια όλοι στον κόσμο θα γνωρίζουν Αγγλικά.